Winkels die cash accepteren nemen niet af

Winkels die cash accepteren nemen niet af

Economie

In een tijdperk waarin digitale betalingen steeds meer terrein winnen, blijft het aantal winkeliers en dienstverleners dat contant geld accepteert in Nederland verrassend stabiel.

Recent onderzoek uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB) onthult dat vorig jaar slechts 4 procent van de Nederlandse winkels exclusief pinnen afdwingt. Deze bevindingen weerspiegelen een continuïteit ten opzichte van 2022, waarbij klantvriendelijkheid de drijvende kracht blijft achter het behoud van contante betaalmogelijkheden.

Klantvriendelijkheid als hoofdreden voor behoud van contante betalingen

Winkeliers die ervoor kiezen om contant geld te blijven accepteren, doen dit voornamelijk vanwege hun toewijding aan klanttevredenheid. Het gemak en de flexibiliteit die contante betalingen bieden aan klanten, spelen hierbij een cruciale rol. Voor veel consumenten blijft contant geld een vertrouwde en handige betaalmethode, waardoor het behoud ervan door winkeliers wordt gewaardeerd.

Veranderende landschap in betalingsvoorkeuren

Echter, niet alle sectoren houden vast aan deze traditie. Vooral bij parkeergelegenheden, bioscopen en apotheken wordt het gebruik van contant geld minder gangbaar. Het onderzoek van DNB toont aan dat een kwart van de parkeergelegenheden nu geen contante betalingen meer accepteert, in vergelijking met 16 procent in 2022. Deze trend wordt voornamelijk aangedreven door veiligheidsoverwegingen. Zonder contant geld kunnen bedrijven het risico op overvallen, inbraken en diefstal verminderen, wat een aantrekkelijk voordeel is voor deze sectoren.

EU overweegt acceptatieplicht voor winkeliers

De discussie over het verplicht stellen van contante betalingen door winkeliers is ook op Europees niveau gaande. De Europese Unie overweegt een acceptatieplicht in te voeren, waardoor alle winkeliers binnen de EU verplicht zouden worden contant geld aan te nemen, zelfs als ze momenteel alleen elektronische betalingen accepteren. Waar het in de toekomst naar toe gaat met de economie en de betalingen blijft natuurlijk speculeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *