Waarom je als werkgever pensioen moet aanbieden

Waarom je als werkgever pensioen moet aanbieden

Zakelijk

In de huidige arbeidsmarkt is het aanbieden van een pensioenregeling niet alleen een teken van goed werkgeverschap, maar ook een strategische noodzaak. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de toegenomen aandacht voor pensioen, bouwt bijna 11 procent van de werknemers in Nederland geen pensioen op. Dit is een zorgwekkend gegeven, zeker gezien de voordelen die een pensioenregeling zowel voor werknemers als werkgevers biedt. Hier zijn enkele redenen waarom je als werkgever zou moeten overwegen om een pensioenregeling aan te bieden, zelfs als dit niet wettelijk verplicht is.

Aantrekkelijker op de arbeidsmarkt

Het aanbieden van een pensioenregeling maakt jouw bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers. In een competitieve arbeidsmarkt waar werkgevers strijden om talent, kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen het verschil maken. Een goed pensioenpakket toont aan dat je als werkgever geeft om de toekomst van je werknemers, wat kan helpen om de beste talenten aan te trekken en te behouden.

Maatschappelijk belangrijk

Het opbouwen van een pensioen is niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor de maatschappij als geheel. Alleen de AOW is vaak niet voldoende voor een comfortabel pensioen. Marianne de Boer, CCO bij a.s.r. pensioenen, benadrukt dat zonder aanvullende pensioenopbouw, werknemers in de toekomst mogelijk meer afhankelijk worden van sociale toeslagen en minder financieel redzaam zijn. Door een pensioenregeling aan te bieden, help je bij het voorkomen van toekomstige armoede en ondersteun je de financiële stabiliteit van je werknemers.

Pensioen is meer dan een oudedagsvoorziening

Een pensioenregeling biedt meer dan alleen een financiële buffer voor later. Het fungeert ook als een vangnet bij onverwachte gebeurtenissen zoals overlijden of arbeidsongeschiktheid. Veel pensioenregelingen bevatten een levenslang nabestaandenpensioen, wat financiële zekerheid biedt aan de achterblijvende partner en kinderen. Daarnaast gaat bij arbeidsongeschiktheid de pensioenopbouw vaak geheel of gedeeltelijk door, wat een belangrijke bescherming biedt tegen financiële risico’s die te groot zijn om zelf te dragen.

Flexibiliteit voor werknemers

Een pensioenregeling geeft werknemers de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met hun werk- en privéleven. Werknemers kunnen bijvoorbeeld besluiten om minder te gaan werken en een deel van hun pensioen eerder op te nemen om hun inkomen aan te vullen. Dit biedt hen de vrijheid om hun loopbaan en persoonlijke leven beter op elkaar af te stemmen en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.

Kosten en administratie

De kosten van een pensioenregeling zijn vaak lager dan gedacht, zeker wanneer je als werkgever zelf kunt bepalen hoe hoog de pensioenpremie is en hoeveel jij en de werknemer bijdragen. Bovendien is de pensioenpremie zowel voor de werknemer als de werkgever aftrekbaar en betaal je als werkgever geen sociale lasten over deze premie. Dit maakt het een goedkopere optie dan een salarisverhoging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *