5 tips om je bedrijf online te beveiligen

5 tips om je bedrijf online te beveiligen

Zakelijk

In de digitale wereld van vandaag is de beveiliging van je bedrijf essentieel. Cybercriminaliteit kan een enorme impact hebben op je onderneming, variërend van financiële schade tot reputatieschade. Of je nu een klein bedrijf, een zelfstandige ondernemer of een groot bedrijf bent, het is cruciaal om je digitale beveiliging op orde te hebben. Hier zijn vijf tips om je bedrijf online te beveiligen.

1. Maak back-ups van je data

Waarom zijn back-ups belangrijk?

Malware, zoals ransomware, kan je gegevens vergrendelen of versleutelen, waardoor je geen toegang meer hebt tot je belangrijke bestanden. Een betrouwbare back-up kan je redden in geval van een cyberaanval.

Hoe maak je veilig back-ups?

 • Dagelijkse kopieën: Maak dagelijks een back-up van je kritieke data. Dit omvat alle gegevens die je nodig hebt om je bedrijf te laten draaien.
 • Opslaglocaties: Bewaar je back-ups in de cloud en op een externe harde schijf of USB-stick. Zorg ervoor dat deze apparaten niet constant verbonden zijn met je netwerk om besmetting te voorkomen.
 • Regelmatige controles: Controleer regelmatig of je back-ups correct functioneren en weet hoe je ze kunt herstellen.

2. Installeer beveiligingssoftware

Bescherm je apparaten

Met beveiligingssoftware kun je je apparaten beschermen tegen infecties door ransomware en andere malware.

Essentiële beveiligingsmaatregelen

 • Firewall: Een firewall fungeert als een beschermende barrière tussen je computer en externe dreigingen. Het sluit onnodige poorten en voorkomt ongeautoriseerde toegang.
 • Antivirussoftware: Deze software detecteert en blokkeert bekende virussen en andere malware. Sommige programma’s kunnen zelfs geïnfecteerde bestanden herstellen.
 • Software-updates: Zorg ervoor dat al je software up-to-date is. Updates bevatten vaak patches voor kwetsbaarheden die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.

3. Klik nooit zomaar op de linkjes

Vermijd phishing

Phishing is een techniek waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke informatie te stelen door zich voor te doen als een betrouwbare bron.

Hoe herken je phishing?

 • Onverwachte E-mails: Wees voorzichtig met e-mails die je niet verwacht of van onbekende afzenders.
 • Onpersoonlijke Aanhef: Bedrijven waar je klant bent, spreken je meestal persoonlijk aan.
 • Afwijkende E-mailadressen: Controleer of het e-mailadres van de afzender afwijkt van het bekende adres.
 • Verzoeken om Gegevens: Banken en overheidsinstanties vragen nooit via e-mail om je persoonlijke gegevens.
 • Spelfouten en Vage Logo’s: Let op spelfouten en onprofessioneel ogende logo’s.

4. Maak altijd gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA)

Extra beveiligingslaag

Tweefactorauthenticatie voegt een extra laag beveiliging toe aan je accounts, waardoor het voor cybercriminelen moeilijker wordt om toegang te krijgen.

Hoe werkt 2FA?

Bij het inloggen wordt naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook om een extra verificatiemethode gevraagd, zoals een sms-code of een vingerafdruk.

5. Zorg voor een noodplan

Voorbereid op calamiteiten

Een goed noodplan helpt je om snel te reageren en je systemen weer operationeel te krijgen na een cyberincident.

Wat moet in je noodplan staan?

 • Herstelstappen: Beschrijf de belangrijkste stappen die moeten worden ondernomen tijdens en na een calamiteit.
 • Verantwoordelijkheden: Wijs duidelijke verantwoordelijkheden toe binnen je team of bedrijf.
 • Regelmatige Updates: Houd je noodplan up-to-date en oefen regelmatig de procedures.

Bonustip: zorg dat je unieke wachtwoorden gebruikt

Het gebruik van unieke, moeilijk te raden wachtwoorden voor elk account vermindert het risico dat meerdere accounts worden gehackt als één wachtwoord wordt gecompromitteerd. Gebruik wachtwoordmanagers zoals LastPass of KeePass om sterke, unieke wachtwoorden te genereren en op te slaan.

Conclusie

Digitale beveiliging is een voortdurende uitdaging, maar met de juiste maatregelen kun je de risico’s aanzienlijk verminderen. Door regelmatig back-ups te maken, beveiligingssoftware te gebruiken, voorzichtig te zijn met links en bijlagen, tweefactorauthenticatie in te stellen en een noodplan klaar te hebben, kun je je bedrijf beter beschermen tegen cybercriminaliteit.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom zijn back-ups zo belangrijk voor mijn bedrijf? Back-ups zorgen ervoor dat je altijd een kopie van je kritieke gegevens hebt, wat cruciaal is bij een cyberaanval of gegevensverlies.

Welke beveiligingssoftware moet ik gebruiken? Een combinatie van een goede firewall, antivirussoftware en regelmatige software-updates biedt de beste bescherming.

Hoe herken ik phishing-e-mails? Let op onverwachte e-mails, onpersoonlijke aanhef, afwijkende e-mailadressen, verzoeken om persoonlijke gegevens, en spelfouten of vage logo’s.

Wat is tweefactorauthenticatie? Tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord om een tweede vorm van verificatie te vragen.

Waarom heb ik een noodplan nodig? Een noodplan helpt je snel te reageren en je systemen te herstellen na een cyberincident, waardoor de impact op je bedrijf wordt verminderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *