Een nieuw verslag van De onderschepping suggereert dat een nieuwe interne berichten-application voor Amazon-medewerkers een lange reeks woorden zou kunnen verbieden, waaronder ‘ethiek’. De meeste woorden op de lijst zijn woorden die een ontevreden werknemer zou gebruiken – termen als ‘vakbond’ en ‘compensatie’ en ‘loonsverhoging’. Volgens een gelekt document beoordeeld doorway De onderschepping, zou een kenmerk van de berichten-app (nog in ontwikkeling) zijn: “Een automatische woordmonitor zou ook een aantal termen blokkeren die potentiële kritiek op de werkomstandigheden van Amazon zouden kunnen vertegenwoordigen.” Amazon is natuurlijk niet bepaald een supporter van vakbonden en heeft (opnieuw, volgens de Intercept) veel geld uitgegeven aan ‘anti-vakbondsadviseurs’.

Dus, wat te zeggen in excess of deze ondeugende lijst?

Aan de ene kant is het gemakkelijk in te zien waarom een ​​bedrijf zou willen: niet om werknemers een hulpmiddel te bieden waarmee ze iets kunnen doen dat niet in het belang van het bedrijf is. Ik bedoel, als je je wilt ordenen – of zelfs gewoon wilt klagen – met je Gmail-account of Signal of Telegram, dan is dat één ding. Maar als u dat doel wilt bereiken door een app te gebruiken die het bedrijf voorziet in voor interne zakelijke doeleinden heeft het bedrijf misschien een klein beetje een legitieme klacht.

Aan de andere kant is dit duidelijk een slechte blik voor Amazon – het is ongepast, zo niet onethisch, om werknemers letterlijk te verbieden woorden te gebruiken die (misschien?) aangeven dat ze iets doen dat het bedrijf niet leuk vindt, of dat misschien gewoon aangeven dat de arbeidsnormen van het bedrijf niet kloppen.

Maar echt, wat me het meest opvalt aan dit program, is hoe verlamd het is. Ik bedoel, trefwoorden? Ernstig? Weten we het niet al – en als? wij weten allemaal, dan weet Amazon zeker – dat sociale mediaplatforms veel mogelijk maken, veel meer verfijnde manieren om het gedrag van mensen te beïnvloeden? We hebben al het gebruik van Fb gezien om verkiezingen te manipuleren, en zelfs onze emoties. In vergelijking daarmee lijkt deze vermeende lijst met ondeugende woorden op Dr. Evil die haaien probeert uit te rusten met laserstralen. Waar vakbonden zich echt zorgen around zouden moeten maken, zijn doorway de werkgever geleverde platforms die: niet doen woorden expliciet verbieden, maar die de gebruikerservaring op subtiele wijze vormgeven op basis van het gebruik van die woorden. Als Cambridge Analytica op plausibele wijze zou kunnen proberen een nationale verkiezing op die manier te beïnvloeden, zou een werkgever dan niet redelijk geloofwaardig kunnen streven naar het vormgeven van een vakbondsstemming op dezelfde manier?

Wat betreft het verbieden van het woord ‘ethiek’, kan ik alleen maar mijn hoofd schudden. Het vermogen om openlijk more than ethiek te praten – above waarden, over principes, about waar uw bedrijf voor staat, wordt doorway de meeste geleerden en adviseurs op het gebied van bedrijfsethiek als vrij fundamenteel beschouwd. Als je niet kunt praten hierover, hoe groot is de kans dat u het kunt doen?


(Met dank aan MB voor het wijzen op dit verhaal.)