Volgens een nieuwe peiling zei een meerderheid van de Amerikanen dat een gebrek aan betaalbare woningen een ernstig probleem is waar ze wonen, en velen vrezen uitzetting.LEILA FADEL, HOST:

Een meerderheid van de Amerikanen zegt dat een gebrek aan betaalbare woningen een serieus probleem is waar ze wonen. En terwijl de prijzen blijven stijgen, worstelen zwarte en Spaanse huurders het meest, ook met de dreiging van uitzetting. Dat zijn enkele van de bevindingen in een nieuwe peiling van NPR en Harvard College. Dat meldt Jennifer Ludden van NPR.

JENNIFER LUDDEN, BYLINE: Zelfs voordat ze afgelopen voorjaar haar baan verloor, waren de zaken krap voor Nikki Cox. Ze werkt bij de klantenservice in North Carolina en verdiende 20 dollar for each uur. De helft van haar inkomen ging naar huur.

NIKKI COX: Normaal gesproken, als ik iets above zou hebben, zouden het er misschien ongeveer honderd zijn, en dat zou mijn boodschappen en mijn benodigdheden kunnen kopen.

LUDDEN: Cox behoort tot de meerderheid van zwarte en latino-huishoudens die zeggen dat ze niet genoeg spaargeld hebben om een ​​maand aan uitgaven te dekken. Dat blijkt uit het onderzoek van NPR, de Robert Wooden Johnson Foundation en de Harvard TH Chan College of Community Health. Het zorgde ervoor dat Cox in de problemen kwam toen haar bedrijf zaken verloor en haar uren werden geknipt. Ze stapte more than naar een tijdelijke baan, maar dat betaalde slechts $ 15 per uur, een enorme inkomensdaling. Toen kreeg ze in mei COVID. Ze was drie weken werkloos, onbetaald. Op een gegeven moment vertrouwde Cox op klantenpunten bij gemakswinkels om free of charge diners te krijgen. Haar neef hielp ook.

COX: Als hij wist dat ik niets had, zou hij me zo’n $ 10, $ 15 sturen. Maar, ik bedoel, $ 10 of $ 15 aan boodschappen gaat niet mee, want je kunt echt niets krijgen.

LUDDEN: Haar huisbaas had begrip, maar stelde uiteindelijk een deadline.

COX: Ze zei, als je me niet minstens 1.600 greenback kunt krijgen, moet ik het huisuitzettingsproces beginnen.

LUDDEN: Uit de nieuwe peiling blijkt dat de uitzettingspercentages in principe terug zijn op het niveau van vóór de pandemie, en veel meer mensen zeggen dat ze met de dreiging van uitzetting te maken hebben gehad. Beide tarieven zijn het hoogst voor zwarte huishoudens, die een lager inkomen en minder vermogen hebben dan blanke. Peter Hepburn van het Eviction Lab van Princeton University zegt aan de ene kant dat het goed is dat de raciale ongelijkheid niet erger is geworden, maar het is ook teleurstellend dat het niet is afgenomen, gezien alle noodhulp.

PETER HEPBURN: Er is veel veranderd in de afgelopen twee jaar, toch? En er was een reële mogelijkheid dat een deel van die dynamiek zou zijn verschoven. En dat is echt, weet je, keer op keer, elke keer dat we naar de cijfers hebben gekeken, is niet het geval geweest.

LUDDEN: Hij zegt dat een van de redenen is dat het pandemiebeleid van de staat rond huisuitzettingen enorm ongelijk was.

HEPBURN: Waar je woonde, had een grote invloed op hoe goed je werd beschermd tegen uitzetting. Dat gold ruim voor de pandemie, en die kloof lijkt groter te worden.

LUDDEN: Sinds haar dreigement met uitzetting heeft Cox goed nieuws gehad. Ze vond een lokale non-profitorganisatie om te helpen satisfied huur en een nieuwe baan tegen haar oude loon. Dus ze is dankbaar dat ze kan blijven zitten. Ze had een paar jaar geleden huursubsidie ​​aangevraagd, maar nooit meer iets gehoord. Ze zijn chronisch ondergefinancierd. Slechts 1 op de 4 die in aanmerking komen, krijgt ze. Nu torenhoge huur- en huizenprijzen het nog moeilijker maken om ze te gebruiken. In Lexington, Kentucky, deed Davita Gatewood het prima satisfied het betalen van haar deel van de huur, maar toen zei haar huisbaas dat hij de huurovereenkomst niet zou verlengen.

DAVITA GATEWOOD: Hij wil het pand renoveren en verkopen, wat op dit moment veel mensen overkomt – alleen verhuurders die doorway willen gaan en profiteren van de huizenmarkt. Maar het probleem is dat we nergens heen kunnen.

LUDDEN: Gatewood is een alleenstaande moeder van zes kinderen. Nadat de huurovereenkomst niet was verlengd, stopten haar betalingen voor sectie 8. Ze vecht al zeven maanden tegen uitzetting terwijl ze op zoek is naar een andere plek. Prijzen zijn honderden pounds per maand hoger. De krappe marktplaatsen worden snel bezet, in addition…

GATEWOOD: Je denkt dat je iets hebt gevonden, en dan staat er onderaan vetgedrukt, geen sectie 8. Dus dat is buitengewoon ontmoedigend.

LUDDEN: Het land heeft een enorm tekort aan betaalbare woningen. De regering van Biden moedigt gemeenschappen aan om meer – en dichter – te bouwen om de huren te verlagen. Maar dat is niet genoeg, zegt Tara Raghuveer, een voorvechter van huurdersrechten bij People’s Motion.

TARA RAGHUVEER: In het beste geval zal een interventie aan de aanbodzijde huizen bouwen die in excess of een paar jaar in onze gemeenschappen verschijnen. Dat doet niets voor de miljoenen huurders die volgende maand geen huur kunnen betalen.

LUDDEN: Overal waar federale financiering voor huisvesting is, dringt ze er bij de regering op aan om het moeilijker te maken om mensen zonder reden uit huis te zetten en moeilijker om de huren boven de inflatie te verhogen tot prijzen die steeds meer mensen gewoon niet kunnen betalen.

Jennifer Ludden, NPR Nieuws.

Copyright © 2022 NPR. Alle rechten voorbehouden. Bezoek onze internet site achieved gebruiksvoorwaarden en toestemmingspagina’s op www.npr.org voor meer informatie.

NPR-transcripties worden op een spoeddeadline gemaakt door een NPR-aannemer. Deze tekst is mogelijk nog niet in zijn definitieve vorm en kan in de toekomst worden bijgewerkt of herzien. Nauwkeurigheid en beschikbaarheid kunnen variëren. Het gezaghebbende history van de programmering van NPR is het audiorecord.