Boris Johnson zal volgende 7 days loonsverhogingen van gemiddeld ongeveer 5 procent aanbieden aan miljoenen werknemers in de publieke sector, maar de ministers vrezen dat deals onder de inflatie in de hele economie maanden van stakingen kunnen veroorzaken.

Het loonaanbod zal hoger zijn dan oorspronkelijk voorgesteld doorway de overheid De ministers zullen beweren dat het verpleegkundigen, leraren en anderen zal helpen het hoofd te bieden aan de crisis van de kosten van levensonderhoud, aangezien de inflatie in het najaar naar verwachting 11 procent zal bedragen.

Maar ministers zetten zich schrap voor maandenlange onrust in de publieke en personal sector. Sharon Graham, algemeen secretaris van de vakbond Unite, zei dat er honderden geschillen zouden kunnen ontstaan ​​als arbeiders “de prijs van inflatie zouden moeten betalen”.

BT, het voormalige telecommonopolie, wordt geconfronteerd fulfilled zijn eerste vakbondsactie in 35 jaar, aangezien de Interaction Employees Union vrijdag aankondigde dat 40.000 personeelsleden zouden staken op 29 juli en 1 augustus.

De actie zal leiden tot vertragingen bij reparaties aan de world wide web- en telefoonlijnen van huishoudens, waardoor thuiswerken moeilijker wordt. De CWU stemt ook 115.000 Royal Mail-werknemers in voor mogelijke stakingsacties in augustus.

In de publieke sector wachten leraren, verpleegkundigen, politie, gevangenispersoneel, ambtenaren en de strijdkrachten op het kabinet van Johnson om een ​​besluit te nemen over de loonovereenkomsten van dit jaar – een van de grote openstaande beslissingen voor zijn interim-regering.

De loonherziening in de publieke sector heeft betrekking op ongeveer 2,5 miljoen mensen, ongeveer 45 procent van de werknemers in de publieke sector, satisfied een totaal loon dat de belastingbetaler 220 miljard pond kostte in 2021-21.

Een minister zei dat de regering de aanbevelingen zou accepteren van onafhankelijke loonbeoordelingsinstanties, die voorstellen doen voor beloningen op basis van richtlijnen die door ministers zijn vastgesteld.

Voormalig kanselier Rishi Sunak had gehoopt de loonsverhogingen in de meeste gevallen op 2 procent te houden. Maar een andere minister zei dat er nu schikkingen van gemiddeld ongeveer 5 procent worden verwacht, gezien de recente piek in de inflatie.

Maar Sara Gorton, hoofd van de gezondheidsafdeling van Unison – de grootste vakbond in de publieke sector – vertelde de FT dat dit onvoldoende was: “Een loonsverhoging die lager is dan de inflatie zal niet genoeg zijn om gedesillusioneerde gezondheidswerkers over te halen om in de NHS te blijven.”

De loontoetsingsinstanties houden rekening fulfilled de wervings- en retentiedruk, maar moeten ook rekening houden achieved de betaalbaarheid van hun aanbevelingen.

Als de loonbeoordelingsinstanties een typische verhoging van 5 procent zouden aanbevelen – dit zal van sector tot sector verschillen – en het zou worden toegepast in de publieke sector, zou het bijna £ 7 miljard meer kosten dan een stijging van 2 procent. De Schatkist dringt erop aan dat dit moet komen uit de bestaande begrotingen voor 2022-23, die afgelopen herfst zijn vastgesteld.

“Als je onder hun aanbevelingen zou gaan, zou je wat geld besparen, maar wat zou de nettobesparing zijn?” vroeg de minister. “Je zou eindigen met veel stakingen en een grote economische klap. Je krijgt sowieso stakingen, maar dat zou het nog veel erger maken.”

De minister zei dat de regering geen “inflatoire” verhogingen zou geven boven de aanbevelingen van de loonorganen.

De woordvoerder van Johnson zei dat er volgende week een beslissing more than de lonen in de publieke sector zou worden genomen voordat de parlementsleden op 21 juli vertrekken voor hun zomervakantie, maar weigerde commentaar te geven op specifics.

Vorige maand kwam het spoornet vrijwel stil te liggen toen vakbond RMT een stakingsgolf hield. Nu zet de regering zich schrap voor verdere industriële actie op het spoor tijdens de zomervakantie van zowel de RMT als Aslef.

Volgende 7 days zal een derde spoorwegvakbond – de TSSA – facts vaststellen voor verdere nationale stakingen, die kunnen worden gecoördineerd satisfied de andere vakbonden.

Network Rail heeft een loonsverhoging van 4 procent aangeboden, gevolgd doorway nog een voorwaardelijke 4 procent volgend jaar – additionally enkele bonussen – en een belofte dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Ondertussen waarschuwde het nieuwe hoofd van de British Health care Affiliation, Philip Banfield, dat een arts staking was “onvermijdelijk” tegen volgend voorjaar. De BMA stemde vorige maand voor een stijging van 30 procent van de salarissen van artsen around een periode van vijf jaar om hun reële inkomensverlaging sinds 2008 te herstellen.

Aanvullende rapportage doorway Philip Georgiadis

FT-enquête: hoe gaat u om satisfied hogere inflatie?

We onderzoeken de influence van stijgende kosten van levensonderhoud op mensen more than de hele wereld en willen van lezers horen wat u doet om de kosten te bestrijden. Vertel het ons by way of een korte enquête.