De natuurlijke omgeving van Australië is in een staat van snelle achteruitgang, aangezien klimaatverandering, verlies van leefgebieden en invasieve soorten ecosystemen en inheemse dieren vernietigen, volgens een nieuw rapport.

In het State of the Natural environment-rapport van 2021 dat dinsdag doorway de regering werd vrijgegeven, bleek dat geen enkele indicator van het ecologische welzijn van Australië sinds 2016 was verbeterd, waarbij het aantal kwetsbare en bedreigde soorten met 8% toenam.

De studie zei dat het niet aanpakken van de milieuwaarschuwingssignalen, inclusief de dreiging van klimaatverandering, “zal resulteren in het uitsterven van soorten en verslechterende ecosysteemomstandigheden, die het milieukapitaal verminderen waarvan huidige en toekomstige economieën afhankelijk zijn.”

Tot de ecologische gebieden die in het doorway onafhankelijke deskundigen opgestelde rapport als “verslechterend” werden bestempeld, behoorden de Australische land- en bodemkwaliteit, de watervoorziening in het binnenland, de inheemse vegetatie en de water- en luchtkwaliteit.

Minister van Milieu Tanya Plibersek beschreef de bevindingen van het rapport als “schokkend”. Ze zei dat de voormalige regering, die de macht verloor bij verkiezingen in mei, haar vrijlating had uitgesteld in een poging de weinig vleiende bevindingen zo lang mogelijk te onderdrukken.

Het rapport werd oorspronkelijk eind 2021 aangeboden aan voormalig minister Sussan Ley, maar werd niet vrijgegeven voor de verkiezingen van mei. Ley’s kantoor reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van Bloomberg News.

“Het rapport is inderdaad zeer verontrustend om te lezen”, zei Plibersek in een interview met de Australian Broadcasting Corporation. “Er staat dat onze omgeving in een slechte staat verkeert en dat het erger wordt en als we de wetten en de systemen die we hebben om het te beschermen niet veranderen, zal die achteruitgang doorgaan.”

Tijdens een toespraak voor de Nationwide Push Club in Canberra op dinsdag zei Plibersek dat de Labour-regering zich tot doel zou stellen om tegen 2030 30% van het land en de oceanen van Australië te beschermen, doorway ze toe te voegen aan de nationale landgoederen van het land.

“Er heeft al te veel opruiming van leefgebied plaatsgevonden. Te veel ecosystemen en soorten worden bedreigd”, zei Plibersek dinsdag.

Een van de auteurs van het rapport, Emma Johnson, plaatsvervangend vice-kanselier aan de Universiteit van Sydney, vertelde ABC Radio dat Australië een “biodiversiteitscrisis” en een “klimaatcrisis” experienced, die beide dringend actie van de overheid en de gemeenschap vereisten.

Johnson zei dat het besluit van de voormalige regering om de publicatie van het rapport satisfied zeven maanden uit te stellen, “actie achieved zeven maanden” had vertraagd.

‘Grimmende realiteit’

Euan Ritchie, hoogleraar natuurecologie en natuurbehoud aan de Deakin University, zei in een verklaring dat het rapport de “grimmige realiteit van Australië’s volslagen mislukking van milieu- en natuurbeheer” bevestigt.

“Deze gebeurtenissen zijn allemaal symptomatisch voor regeringen en de samenleving die niet handelen op basis van de wetenschap en het bewijs om de belangrijkste bedreigingen voor de biodiversiteit voldoende aan te pakken en een duurzamere toekomst te bevorderen”, zei hij.

Ritchie zei echter dat het nog niet te laat was om actie te ondernemen om het Australische milieu te beschermen.

In het rapport bevelen de auteurs aan om sneller actie te ondernemen tegen klimaatverandering en nauwer samen te werken achieved inheemse Australische gemeenschappen. Bovendien riepen de auteurs van het rapport op tot een landelijk kader om te helpen bij de coördinatie van milieukwesties.

© 2022 Bloomberg