Je hebt de beslissing genomen om je baan op te zeggen en je wilt satisfied een positieve noot vertrekken. Dat begint achieved opzeggen en op een professionele manier informeren. Dus moet je een ontslagbrief sturen? Zo ja, naar wie stuur je het op? En wat zeg je?

Om deze vragen te beantwoorden, vroeg ik twee authorities die zich richten op loopbaanovergangen: Dorie Clark, auteur van Het lange spel: hoe een langetermijndenker te zijn in een kortetermijnwereld en Priscilla Claman, een loopbaancoach en een bijdrage aan de HBR-gids voor het vinden van de juiste baan.

Doe je Werkelijk Een ontslagbrief schrijven?

Het is het beste om je baas te vertellen dat je doorgaat naar de volgende stap in je carrière ‘face-to-confront of by means of video clip-oproep’, met een opzegtermijn van ten minste twee weken, zegt Clark. Dat betekent dat voor het opzeggen van een baan in de meeste gevallen geen formele ontslagbrief nodig is. Er zijn echter enkele situaties waarin je er een wilt schrijven, vooral omdat, zoals Claman opmerkt, het schrijven van een ontslagbrief meestal geen kwaad kan en vrij eenvoudig is om te doen.

Waarom je een ontslagbrief moet schrijven?

Reden #1: Het creëert een papieren spoor.

Sommige supervisors of HR-vertegenwoordigers zullen u vragen om een ​​brief in te dienen voor het bijhouden van gegevens. Zelfs als niemand erom vraagt, kunt u er een inleveren zodat er documentatie is van uw opzegging en uw vertrekdatum, wat kan helpen bij het papierwerk rond uw laatste salaris en de overdracht van uw verantwoordelijkheden.

Reden #2: Het is gebruikelijk in uw branche of bedrijf.

Afhankelijk van waar je werkt, kan worden verwacht dat je een ontslagbrief indient. Aangezien dit grotendeels afhankelijk is van uw regio, branche en zelfs organisatie, moet u rondvragen. U kunt make contact with opnemen met iemand die uw bedrijf heeft verlaten om te zien of hij of zij een short heeft ingediend, of u kunt discreet iemand van HR (die u vertrouwt) vragen hoe deze zaken doorgaans worden afgehandeld.

Reden #3: Je hebt het gevoel dat het je zal helpen het gesprek te leiden.

Je baas vertellen dat je weggaat, kan ongemakkelijk voelen, zegt Clark, en soms is het moeilijk om het nieuws persoonlijk te vertellen. Om het gesprek op gang te helpen, kunt u uw ontslagbrief e-mailen vlak voor uw ontmoeting fulfilled hen. Zo weten ze waar je over wilt praten en hebben ze een paar minuten de tijd om het nieuws te verwerken voordat je erin duikt.

Reden #4: U wilt controle about het bericht about uw vertrek.

Door een short te schrijven, kun je duidelijk zijn over wanneer je vertrekt en waarom. Als je bijvoorbeeld bang bent dat je baas je vertrek zal proberen te verdraaien op een manier die bij hen past (maar niet het volledige verhaal is), kun je de transient naar hen sturen en HR of de baas van je baas kopiëren. Op die manier kun je ‘bepalen hoe ze in excess of je denken en of ze een toekomstige referentie zullen schrijven’, zegt Claman.

https://www.youtube.com/check out?v=HmqOd37sA8A

Hoe schrijf je een ontslagbrief?

Wat te zeggen

Houd het eerst en vooral kort. Zoals Claman zegt: “Dit is meestal een transactiebrief en je wilt niet doorgaan.”

Richt de temporary aan uw baas of aan HR, afhankelijk van aan wie u de informatie het meest hecht.

Geef kort en duidelijk aan wanneer je vertrekt en wat je daarna gaat doen. Als je geen volgende kans hebt, is het prima om dat vaag te houden “Ik vertrek om het volgende hoofdstuk van mijn carrière te verkennen” of iets dergelijks is voldoende.

Het is een goed idee om ook dankbaarheid te uiten, zolang er maar iets is waar je oprecht dankbaar voor bent. “Het moet leuk zijn en waar”, adviseert Claman.

Overweeg om enkele bijzonderheden op te nemen over projecten waar u graag aan werkte of andere prestaties waar u trots op bent.

Sluit af satisfied het bespreken van de volgende stappen, inclusief de timing van uw vertrek en uw inzet om uw opdrachten en verantwoordelijkheden soepel te laten verlopen. “Dit is een aanbieding voor wat jij kunt doen om te helpen bij de transitie”, zegt Claman.

Wat te vermijden?

Clark en Claman zijn het erover eens dat u in uw brief geen opinions of kritiek moet geven. “Bekritiseer de tekortkomingen van het bedrijf niet stuk voor stuk”, zegt Clark.

Dat betekent niet dat je moet zwijgen around eventuele klachten die je hebt, maar bewaar ze voor het exit-interview, dat meestal een betere plek is om grieven te uiten. En als je weggaat vanwege mishandeling of een ander groot probleem, “dan dien je waarschijnlijk een rapport of klacht in bij HR”, zegt Clark. “Dat is zeker aanspreken, maar de ontslagbrief is niet de juiste plaats.” [See below for a rare exception to this rule.]

Voorbeeld ontslagbrief

Gebruik deze sjabloon wanneer u de transient naar uw manager stuurt nadat u hem heeft verteld dat u vertrekt. Misschien wil je ook HR cc.

Beste [Name],

Zoals we eerder bespraken, zeg ik mijn functie neer als How to Publish a Resignation Letter. Mijn laatste dag zal zijn [date]dat is [X] weken vanaf nu.

Dit was geen gemakkelijke beslissing, maar zoals je weet, wilde ik al heel lang mijn overstap maken naar [new field/industry] dus ik vertrek naar een rol waarin ik mijn carrière in die richting kan sturen.

Ik heb echt genoten van mijn tijd bij [company] en in dit staff. Ik heb veel geleerd dat ik in mijn volgende functie zal meenemen. Bedankt voor je steun en voor de kansen die je me de afgelopen tijd hebt gegeven [X] jaar.

[You might add some specifics here about projects that you were excited to work on or other accomplishments you’re proud of. For example, “During my time here, I especially enjoyed collaborating with the analytics team, sales, and marketing to launch the latest iteration of our flagship product.” or “The past 6 years have been a phenomenal experience for me. It’s been a pleasure to manage the company’s most profitable portfolio, exceeding our targets every year.”]

Ik doe er alles aan om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en wil graag fulfilled u afspreken om enkele eerste ideeën te bespreken voor het overdragen van mijn projecten en verantwoordelijkheden.

Ik wens jou en het team veel succes en hoop speak to te houden.

Bedankt voor alles,

[Your name]

Maar wat als ik een punt wil maken?

Je baan opzeggen kan zwaar zijn en we willen het allemaal zo soepel mogelijk doen. U wilt in de toekomst immers een positieve referentie van uw werkgever hebben. “De veiligste en schoonste zet is om gewoon een stap terug te doen uit je rol en over te brengen, Ik ga verder, bedankt voor de kans‘, zegt Clark.

In sommige intense gevallen kunt u echter een ontslagbrief gebruiken om duidelijk te maken waarom u vertrekt – of u nu een giftige cultuur uitroept of benadrukt hoe het leiderschap van het bedrijf het bedrijf heeft misleid. Dit is wel riskant. “Het is natuurlijk je recht om het te doen”, zegt Clark, “maar weet dat het rimpelingen zal veroorzaken en je zult de gevolgen moeten dragen.” Dat kan betekenen dat u niet alleen een referentie van deze werkgever misloopt, maar ook reputatieschade als in de branche bekend wordt dat u in vlammen opgaat. Clark stelt voor om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en jezelf af te vragen: “Is dit de heuvel waarop ik wil sterven?”

. . .

Het kan zowel spannend als zenuwslopend zijn om je baan op te zeggen en verder te gaan met het vinden van je volgende baan. De ontslagbrief is uw kans om een ​​blijvende indruk achter te laten, en more than het algemeen wilt u geen bruggen verbranden op uw weg naar buiten. Je weet niet of je ooit je baas of collega’s weer tegenkomt, of dat je in de toekomst zelfs terug wilt keren naar het bedrijf. Het hebben van een doordachte ontslagbrief helpt je om gracieus te vertrekken en je kansen open te houden.