We zijn verheugd om Remodel 2022 persoonlijk terug te brengen op 19 juli en vrijwel 20 – 28 juli. Sluit je aan bij AI- en dataleiders voor inzichtelijke gesprekken en spannende netwerkmogelijkheden. Registreer vandaag!


Blockchain is een generatietechnologie die de manier waarop we communiceren, communiceren en handelen fundamenteel verandert doorway deze drie activiteiten samen te voegen, zoals niemand had voorzien voordat Satoshi zijn baanbrekende artikel 14 jaar geleden publiceerde.

Op basisniveau is gedistribueerde blockchain-architectuur gewoon een nieuwe manier om gegevens op te slaan. Maar de kern is transparantie en onveranderlijkheid die een cascade van nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden ontsluiten. Deze twee kenmerken maken blockchain bijzonder geschikt voor gebruiksscenario’s zoals internationale financiële afwikkeling, niet-vervangbare tokens of offer chain administration. Voor tal van mainstream-scenario’s die Website3 moet aanpakken om het breedste phase van gebruikers tevreden te stellen, is een gegevenslaag die deze mate van transparantie vereist echter een non-starter.

Blockchain is niet zo privé als je misschien denkt

Mogelijk vanwege de altijd aanwezige en boeiende verhalen more than cryptocurrency die wordt gebruikt om transacties op de zwarte markt uit te voeren zonder detectie, hebben mensen de neiging om te denken dat blockchains meer privé zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Als ze echt anoniem zouden zijn, zouden blockchains gebruikersidentiteiten en acties volledig maskeren, zodat ze niet aan individuele mensen kunnen worden gekoppeld. Dat is echter niet wat blockchains doorgaans bieden.

In plaats van anonimiteit bieden blockchains pseudonimiteit. Pseudoniem zijn is het gebruik van een valse naam of persona om uw echte identiteit te verbergen. Alexander Hamilton, James Madison en John Jay schreven bijvoorbeeld onder het pseudoniem ‘Publius’ om de Amerikaanse grondwet te promoten.

Evenzo vereisen op blockchain gebaseerde applicaties niet dat gebruikers persoonlijke identificatiegegevens zoals naam, burgerservicenummer, enz. delen. Dit kan bedrieglijk aanvoelen als anonimiteit, maar de waarheid is bijna het tegenovergestelde. Op de blockchain, in plaats van anonimiteit, identificeert elke transactie zijn deelnemers door een crypto-portemonnee-adres, dat persoonlijker wordt met elke excess transactie waaraan het wordt gekoppeld. Kortom, iedereen die transacties uitvoert satisfied iemands portemonnee op een openbare blockchain, heeft onmiddellijk toegang tot elke actie die de eigenaar van de portemonnee ooit heeft ondernomen zolang die keten bestaat.

Sommige transacties moeten privé blijven, zelfs in een digitale wereld

Naarmate we meer van ons leven on-line leven, hebben de meesten van ons geaccepteerd dat we een deel van onze persoonlijke privateness moeten opofferen om deel te nemen aan de digitale wereld. Of het nu onze telefoons zijn die onze realtime locaties volgen en opnemen in ruil voor navigatie, zoekmachines die een geschiedenis van onze zoekopdrachten bijhouden in ruil voor gemakkelijke toegang tot informatie, of e-maildiensten die onze berichten ontleden om ons relevantere advertenties aan te bieden, consumenten begrijpen steeds meer dat deze “gratis” diensten worden geleverd ten koste van hun gegevens.

Toch zijn er gevallen waarin de behoefte aan privacy nog steeds de boventoon voert. Het openbaar maken van onze medische gegevens – vooral op een manier die long lasting en publiekelijk zichtbaar is – zou voor de meesten van ons nog steeds onaanvaardbaar zijn.

Voor beter of slechter, als de gegevenslaag voor World-wide-web3, zijn traditionele blockchains best transparant. Satisfied op blockchain gebaseerde applicaties is het niet alleen uw ISP of zoekmachine die inzicht heeft in wat u doet. Het is iedereen. Dit betekent een enorme afwijking van de bestaande webarchitectuur, waarin je, hoewel je misschien geen keuze hebt in welke gegevens je onthult, het in ieder geval slechts aan één tegenpartij onthult.

Op een openbare blockchain is uw informatie voor iedereen zichtbaar. Voor bepaalde use-scenarios, zoals auditability van de toeleveringsketen, contacttracering of verantwoording door de overheid, kan dit zinvol zijn. Maar voor de gemiddelde gebruiker die enige schijn van vertrouwelijkheid wil bewaren, is het een ontmoedigende prijs om te betalen.

Bovendien, vooral naarmate Net3-hulpprogramma’s beter samen te stellen en onderling verbonden worden, zal pseudonimiteit in toenemende mate ontoereikend zijn. Hoe groter het net van informatie dat is gekoppeld aan een portemonnee-adres, hoe kwetsbaarder het is om de persoon erachter bloot te leggen. 10 minste een zekere mate van privacy is een ought to voor de reguliere use-situations dat gebruikers en instellingen gedecentraliseerde op blockchain gebaseerde oplossingen willen gebruiken. De kwestie van privateness wordt niet een kwestie van filosofie, maar van veiligheid. Pseudonimiteit is onvoldoende bescherming voor instellingen die bevoorrechte informatie opslaan.

Zero-understanding biedt net genoeg informatie voor bewijs

Gelukkig is er een nieuwe technologie die een oplossing biedt: zero-information proofs. De zogenaamde nultechnologie stelt individuen in staat om de waarheid van een beweerd feit te bewijzen zonder iets meer te onthullen dan dat feit. Dit is analoog aan iemand die bewijst dat hij oud genoeg is om een ​​biertje te kopen zonder alle andere irrelevante persoonlijke informatie op zijn rijbewijs te hoeven prijsgeven. Als gevolg hiervan kunnen individuen informatie alleen vrijgeven als dit nodig is.

Door zero-knowledge toe te passen op openbare blockchains kunnen we flexibele privacy, compliance en schaalbaarheid bereiken. De combinatie van deze blockchains achieved zero-information-technologieën kan use-conditions zoals zelf-soevereine identificatie mogelijk maken, zodat iemand bijvoorbeeld kan bewijzen dat hij of zij een gezondheidsvereiste heeft behaald, een diploma heeft behaald, enz., zonder enige andere irrelevante informatie te onthullen. Evenzo zou zelf-soevereine identiteit kunnen leiden tot veiligere vormen van veilig digitaal stemmen die alleen de geverifieerde kandidaat-selectie onthullen, terwijl de anonimiteit van de individuele kiezers behouden blijft.

Kortom, zero-expertise-technologie maakt de programmeerbaarheid van blockchains mogelijk, terwijl gebruikers de gegevens die voor hen het belangrijkst zijn, echt bezitten en beschermen. Deze technologie heeft enorme implicaties voor de levensvatbaarheid van de opkomende World wide web 3-sector, en ook voor het bredere net.

Alex Pruden is de main running officer bij Aleo.

DataBeslissers

Welkom bij de VentureBeat-community!

DataDecisionMakers is waar authorities, inclusief de technische mensen die datawerk doen, datagerelateerde inzichten en innovatie kunnen delen.

Als je wilt lezen more than de allernieuwste ideeën en up-to-date informatie, finest procedures en de toekomst van data en datatechnologie, sluit je dan aan bij DataDecisionMakers.

Je zou zelfs kunnen overwegen om zelf een artikel bij te dragen!

Lees meer van DataDecisionMakers