Ik heb kennis mogen maken achieved De Tijd’s Roland Legrand terwijl in Brussel, België. Het was een ongelooflijk gesprek waarvan ik zeker weet dat het tot een reeks artikelen experienced kunnen leiden. Bedankt voor de eer, Roland.

Bron: De Tijd

De antropoloog en futurist van de digitale wereld Brian Solis is leuk in excess of het net te hervormen, decentraler en de gebruikers meer macht te geven. Hij noemt wel dat dat net3 doorway een ‘vallei van eerst moet.

Het website is in een derde, web3, een beweging die tussen teen decentralisering op het world-wide-web meer controle more than hun gegevens en te geven. De blockchain speelt een belangrijke rol, de technologie speelt een belangrijke rol in een digitaal sign up.

Het is een antwoord op web 2., het web van de sociale media en de grote internetbedrijven die grote hoeveelheden information about hun gebruikers verzamelen en controleren. Bij de opkomst daarvan was de belofte dat iedereen zich uiten op het world-wide-web. Solis was toen uitgesproken positief, maar die inschatting is veranderd. ‘Ik geloofde dat internet 2. informatie zou democratiseren en dat iedereen een stem zou geven, zegt antropoloog en futurist Brian Solis, die Global Innovation Evangelist is bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce.

‘De goede kant van de sociale media is dat het ons inderdaad een stem gaf, maar dat is meteen ook de slechte kant. Het bevat ook tot het zaaien van verdeeldheid. Ik had niet verwacht dat de samenleving zo kwetsbaar was voor manipulatie en desinformatie’, zegt Solis.

De sociale media werken elke verslaving in de hand door je op foundation van het aantal likes en volgers aan te zetten meer te doen op hun internet websites en applications. Dat is een ongezonde verhouding achieved technologie en geeft een verkeerd beeld van wat de betekenis van het leven is. Niemand hoort graag dat hij bezet is, maar we moeten veel meer doen aan het probleem en daarbij hebben we hulp nodig van onze regering’, zegt Solis

Beloftes

World wide web3 moet daar een alternatief voor vormen. ‘De belofte van web3 is dat jij de controle krijgt over je gegevens en hoe die worden gebruikt, in de plaats van die gegevens in handen van enkele grote bedrijven zijn die al die informatie controleren’, zegt Solis. Maar, zo vervolgt hij onmiddellijk, ‘dat is de belofte, we zien het nog niet.’

Op dit instant valt een grote ongelijkheid op in het world-wide-web3-systeem, merkt Solis op. 80 procent van de marktwaarde van non-fungible tokens (NFT’s) is gebaseerd op 9 procent van de accounts. Zo’n tokens zijn eigendomsbewijzen op een blockchain van digitale objecten en groeiden vorig jaar uit tot een ware hype. Ook bij de productie van cryptomunten valt die sterke bezitsconcentratie op. ,1 procent van de bitcoin-ontginners is goed voor de helft van de ‘productie’ van de munt.

‘Daarnaast is het heel moeilijk om website3 te beginnen gebruiken’, zegt de futurist. Je moet een digitale portefeuille hebben, cryptomunten zoals bitcoin of ethereum kopen om daar vervolgens een NFT mee aan te schaffen en vervolgens moet die NFT veilig worden opgeslagen. We kunnen klagen in excess of de klassieke banken, maar zij bieden wel een betrouwbare ervaring. De gebruikservaring van world wide web3 zal verbeteren, maar is momenteel een grote hinderpaal.’

Bijna staan ​​de cryptomunten onder druk, achieved verschillende munten die sinds start off dit jaar minder waard werden (in greenback). Volgens de Amerikaanse durfondernemer Kevin Rose zal projecten ontmoedigen die enkel gericht zijn op geld verdienen.

‘Rose is gefocust op de onderbouw3 die ons van gewone web tot maakt’, zegt Solis. De antropoloog haalt er de buzz-cycle van het onderzoeksbedrijf Gartner bij die geavanceerde hoe een technologie van een piek van digitale verwachtingen afdaalt naar de ‘vallei van de desillusie’ om vervolgens een helling van inzicht op te om uiteindelijk te belanden bij een productief gebruik.

desillusie

Voor web3 denkt Solis ‘dat we aan het begin staan ​​van de tocht naar de vallei van de desillusie. Crashes, het wegvallen van vertrouwen en oplichting kunnen daar deel van de basis’. Maar uiteindelijk zullen er nuttige projecten in de kijker komen en zullen die betere gebruikservaring bieden. ‘We gaan dat niet morgen van volgend jaar zien, maar wel de vijf jaar. Het zal leiden tot ervaringen die we ons nog niet kunnen voorstellen.’

Mensen begrijpen al dat er een zeker waarde verbonden is aan cryptomunten en dat je NFT kunt gebruiken, maar daaruit weten ze niet wat het belang is van een digitale portefeuille om je eigen gegevens te beheren. Bij die gegevens kunnen ook je sociale zitten, een geheel nieuw gegeven zijn. Aan het snappen en gebruiken van web3 zijn satisfied andere woorden wat bewerkt verbonden. Ondernemers, gebruikers en politici kunnen werken om de nieuwe mogelijkheden te benutten en de kwalen van world wide web 2. te bestrijden.

De essentie

Brian Solis is een digitaal antropoloog en futurist. Hij noemt voor de ongezonde invloed die sociale media hebben op gebruikers.

Net3 kan die gebruikers tot belanghebbenden maken en de controle teruggeven more than hun gegevens, maar die beloftes zijn nog niet ingelost.

Website3 gaat de tijd door een fase van ontgoocheling, de ‘vallei van de deillusie’, maar de komende vijf jaar komen er nuttige toepassingen en nieuwe mogelijkheden, zegt.