China's Xi bagatelliseert de behoefte aan snelle groei en prijst de prestaties van Covid

De Chinese president Xi Jinping trapt het 20e Nationale Congres van de regerende partij af – dat eens in de vijf jaar wordt gehouden – fulfilled een openingstoespraak in de Grote Hal van het Volk in Peking op 16 oktober 2022. Het evenement van een week zal naar verwachting de weg vrijmaken voor hem om aan te blijven voor een ongekende derde termijn van vijf jaar.

Noël Celis | AFP | Getty Images

PEKING – De Chinese president Xi Jinping bevestigde zondag de recente verschuiving in het land van snelle groei en een grotere concentrate op nationale zelfvoorziening, vooral op het gebied van technologie.

Xi sprak tijdens de openingsceremonie van de regerende Communistische Partij van het 20e Nationale Congres van China, die eens in de vijf jaar wordt gehouden. Zijnzelfde toespraak in 2017 was begonnen satisfied veel discussie about de economische groei van China.

Daarentegen begon Xi zondag zijn opmerkingen fulfilled meer nadruk op China’s “nationale verjonging” en verzet tegen de onafhankelijkheid van Taiwan.

Xi vermeldde in dat openingsgedeelte kort hoe het Covid-beleid van het land “positieve resultaten” heeft behaald in coördinatie met economische ontwikkeling. Hij zei niet of het beleid zou eindigen of doorgaan.

China’s Covid-controles hielpen het land snel weer te groeien in 2020. Maar het controversiële “nul-Covid”-beleid is dit jaar steeds strenger geworden, waardoor investeringsbanken herhaaldelijk de groeiramingen voor China hebben verlaagd.

Vooruitkijkend benadrukte Xi dat het land een solide technologische foundation nodig experienced om zijn moderniseringsdoelstellingen te bereiken. Sommige gebieden die hij noemde, waren onder meer het verbeteren van de kwaliteit van China’s gefabriceerde producten, de capaciteiten van het land op het gebied van ruimtevervoer en digitale ontwikkeling.

Het Westen heeft een betere economische relatie met China nodig, zegt Anthony Scaramucci

“Zonder solide materiële en technologische fundamenten kunnen we niet hopen een groot modern-day socialistisch land te bouwen”, zei Xi in het Chinees, volgens een officiële Engelse vertaling.

Sinds het 19e Nationale Congres van de partij hebben de VS de druk op China opgevoerd. De regering-Biden heeft China een strategische concurrent genoemd en deze maand nieuwe exportcontroles op halfgeleiders aangekondigd – in een poging om een ​​voorsprong van de VS op technologie op China te behouden.

Xi noemde geen specifieke landen in zijn bijna twee uur durende toespraak.

Hij wijdde echter een sectie aan het verklaren hoe het land onderwijs zou benadrukken om zijn eigen expertise in de wetenschap te ontwikkelen, en de lancering van nationale projecten met ‘strategisch’ en ‘belang op lange termijn’ te versnellen. Verdere particulars gaf hij niet.

Ook de groeiplannen liet hij niet helemaal achterwege. Xi zei dat het land ernaar zou streven de productiviteit te verhogen, zijn toeleveringsketens veerkrachtiger te maken en de algehele economische output te vergroten.

‘Kwalitatieve ontwikkeling’

De toespraak schetste in het algemeen een kader voor Xi’s kortetermijnplan voor China, dat volgens hem “in wezen socialistische modernisering moet realiseren” tussen de jaren 2020 en 2035.

Hij noemde eerder succes – bij het opbouwen van ‘s werelds op een na grootste economie en het worden van een “belangrijke bestemming voor wereldwijde investeringen” – als prestaties die al in de boeken staan.

De Chinese Communistische Partij heeft al aangekondigd 100-jarige ontwikkelingsdoelen — om tegen 2021 “een redelijk welvarende samenleving in alle opzichten op te bouwen” en tegen 2049 “een present day socialistisch land op te bouwen dat welvarend, sterk, democratisch, cultureel geavanceerd en harmonieus is”.

Xi’s lijst van “essentiële vereisten” voor Chinese modernisering begon fulfilled het handhaven van het leiderschap van de Communistische Partij van China, gevolgd door “ontwikkeling van hoge kwaliteit”.

De lijst omvatte het bereiken van gemeenschappelijke welvaart – gematigde rijkdom voor iedereen in plaats van slechts enkelen – en ‘harmonie tussen mens en natuur’.

De Chinese Xi kondigde eerder plannen aan om tegen 2030 de maximale CO2-uitstoot te bereiken en in 2060 CO2-neutraliteit.

Analisten hebben China’s hernieuwde nadruk op gemeenschappelijke welvaart vorig jaar toegeschreven aan een hardhandig optreden tegen internettechnologiebedrijven en naschoolse onderwijsbedrijven. Die maatregelen, bovenop de Covid-controles in China, hebben buitenlandse investeerders steeds voorzichtiger gemaakt around de potentiële groeimogelijkheden in het land.

Lees meer over China van CNBC Professional

Xi sprak zondag in excess of het promoten van een “gezonde” on the net omgeving. Hij zei dat het land zou aanmoedigen om rijk te worden door tough te werken en zijn middenklasse uit te breiden. Hij gaf aan dat China een niet-gespecificeerd mechanisme voor vermogensopbouw zou standaardiseren.

Hij ging niet specifiek in op de aanhoudende problemen van China op het gebied van onroerend goed, maar herhaalde eerdere verklaringen about het versnellen van maatregelen om zowel de aankoop als de verhuur van huizen aan te moedigen.

Xi waarschuwde voor “gevaarlijke stormen” op de komende reis en riep op tot toewijding aan het leiderschap van de partij, “hervorming en openstelling” en andere principes.

Na het leiden van de Chinese Communistische Partij en het land in het afgelopen decennium, wordt algemeen verwacht dat Xi zijn macht verder zal consolideren op het 20e Nationale Congres van de partij. Volgend weekend worden de namen bekend gemaakt van het nieuwe kernteam rond Xi.

Leave a Reply