Britse Rishi Sunak wordt rijkste bewoner ooit van nummer 10


© Reuters. De nieuwe premier van Groot-Brittannië, Rishi Sunak, zwaait als hij Downing Road nummer 10 in Londen, Groot-Brittannië, 25 oktober 2022 binnengaat. REUTERS/Henry Nicholls

Doorway Alistair Smout

LONDEN (Reuters) – Satisfied zijn beklimming tot premier zullen Rishi Sunak en zijn vrouw Akshata Murthy de rijkste bewoners ooit van Downing Avenue 10 worden, net nu het land worstelt satisfied een economische crisis en de regering pijnlijke bezuinigingen overweegt.

In mei betrad het paar The Sunday Situations Uk Prosperous Record op nummer 222 achieved een gerapporteerd vermogen van 730 miljoen pond ($ 837 miljoen), toen Sunak de eerste frontliniepoliticus werd die op de lijst stond sinds het begon in 1989.

De rijkdom van Sunaks familie plaatst hem boven de vorige rijkste premier, die volgens het Guineas E book of World Documents Edward Stanley was. Zijn persoonlijk fortuin van meer dan 7 miljoen pond in de 19e eeuw zou vandaag de dag ongeveer 450 miljoen pond bedragen.

Toen hem in augustus werd gevraagd hoe hij zich tot het publiek kon verhouden, aangezien hij persoonlijk rijker was dan de vorst koningin Elizabeth, zei Sunak dat mensen zijn rijkdom niet tegen hem zouden moeten gebruiken.

“Ik denk dat we in ons land mensen niet beoordelen op hun bankrekening, we beoordelen ze op hun karakter en hun acties. En ja, ik heb echt geluk dat ik in de situatie zit waarin ik me nu bevind, maar ik was niet zo geboren’, vertelde Sunak tijdens een leiderschapsbijeenkomst in Darlington, Noord-Engeland.

“Mijn ouders hebben heel tough gewerkt om me al deze kansen te bieden. Ik ga me niet verontschuldigen voor wat ze voor mij hebben gedaan. En eigenlijk wil ik dit werk doen omdat ik die kansen voor iedereen wil bieden .”

Liz Truss versloeg Sunak in die leiderschapswedstrijd, maar de voormalige minister van Financiën is naar het hoogste kantoor van Groot-Brittannië gekatapulteerd nadat het premierschap van Truss in recordtijd was geïmplodeerd na een rampzalig economisch plan dat de markten deed wankelen.

De ondergang van Truss geeft een betuigde Sunak een kans op de topbaan, maar tegenstanders willen graag zijn rijkdom benadrukken, een kwestie die hem in het verleden politieke moeilijkheden bezorgde, vooral in het licht van zijn waarschuwing dat er grote uitdagingen voor het land in het verschiet liggen.

“De woorden van Rishi Sunak zullen niets doen om worstelende mensen gerust te stellen die zich zorgen maken over de komende winter”, zei leider van de professional-EU-liberaal-democraten Ed Davey, die Sunak “out-of-touch” noemde.

GOLDMAN NAAR NIET-DOM

Sunak volgde een privéopleiding aan de eliteschool Winchester School voordat hij naar de Universiteit van Oxford ging, waar hij politiek, filosofie en economie studeerde, internet als de vorige conservatieve premiers Truss en David Cameron.

Zijn vader was een arts en zijn moeder een apotheker, en hij geeft er de voorkeur aan om zijn bescheiden afkomst te benadrukken doorway te helpen bij het organiseren van de loonlijst van zijn familiechemicus als het start van zijn economische geletterdheid.

Na zijn afstuderen werkte hij als analist bij Goldman Sachs (NYSE:) en bij een hedgefonds voordat hij de politiek inging.

Maar ondanks zijn stadservaring komt het overgrote deel van de rijkdom van zijn familie van zijn vrouw, Akshata Murthy.

In een peiling die maandag werd vrijgegeven, vroeg Savanta ComRes kiezers om Sunak in één woord te omschrijven. De resultaten, vrijgegeven in een woordwolk, toonden aan dat één woord de meest voorkomende reactie was: ‘Rijk’.

Zijn schoonvader wordt doorway Forbes gewaardeerd op 4,5 miljard greenback, en eerder op dinsdag zei hij dat hij “ervan overtuigd was dat hij (Sunak) zijn very best zal doen voor de mensen in het Verenigd Koninkrijk.”

Sunak’s vrouw is een Indiase staatsburger, satisfied een belang van ,93% in Infosys (NYSE:) ter waarde van ongeveer $ 721 miljoen, en de rijkdom van het paar is een verdeeldheid zaaiende kwestie voor het Britse publiek.

Het paar kreeg in april te maken achieved kritiek en publieke woede over Murthy’s “niet-gedomicilieerde” belastingstatus, wat betekende dat ze in Groot-Brittannië geen belasting betaalde more than haar inkomsten in het buitenland. Ze gaf vervolgens de standing op en zei dat ze Britse belasting zou betalen about haar wereldinkomen.

Sunak zei destijds dat vragen around de rijkdom van zijn schoonvader en de belastingregelingen van zijn vrouw politiek gemotiveerde pogingen waren om hem schade te berokkenen.

Maar toen Sunak aan de macht kwam, benadrukte de belangrijkste Labour-partij van de oppositie hoe ze de “nom-dom-standing” helemaal zou afschaffen, terwijl hij kritiek had op Sunak’s staat van dienst achieved betrekking tot zijn omgang fulfilled zowel openbare als persoonlijke financiën.

“Dit is dezelfde Rishi Sunak die als bondskanselier er niet in slaagde om de economie te laten groeien, er geen greep op kreeg op de inflatie en er niet in slaagde om gezinnen te helpen achieved de Tory kosten van levensonderhoud disaster”, zei Labour-plaatsvervangend leider Angela Rayner maandag in een verklaring.

“En het is dezelfde Rishi Sunak wiens familie vermeed belasting te betalen in dit land voordat hij belasting oplegde aan alle anderen.”

($ 1 = ,8726 pond)

Leave a Reply