Het klinkt misschien als een hele opgave, maar als je al eerder op een traditionele fiets hebt gereden, zal het voor het eerst overstappen op een elektrische fiets lang niet zo uitdagend zijn als je zou denken. Voordat u echter begint, wilt u misschien enkele dingen opmerken.

Enkele van deze dingen zijn ervoor zorgen dat je een helm hebt, dat je fiets goed is geconstrueerd, je batterij volledig is opgeladen en dat de banden de nodige hoeveelheid lucht bevatten. Zorg er ook voor dat je goed gekleed bent voor de reis.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de basisprincipes van het rijden op een e-bike kent voordat je de weg op gaat. Deze blog geeft je informatie over wat je moet doen.

De basisgids voor het rijden op een elektrische fiets

De basisgids voor het rijden op een elektrische fiets

Om ervoor te zorgen dat je een probleemloze e-bike rijervaring hebt, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de basisprincipes van het rijden op een e-bike. Hier zijn enkele dingen om op te letten:

i). Let op de klasse van je fiets

Afhankelijk van de mate van pedaal- en motorondersteuning die het biedt, zijn e-bikes er in drie klassen, die elk volgens de wet alleen op bepaalde terreinen mogen worden bereden.

  • E-bikes van klasse 1 zijn op de meeste plaatsen toegestaan, hoewel er fietspaden zijn, afhankelijk van de snelheidslimiet. Het biedt een motorondersteuning tot 20 mph.
  • Klasse 2 werkt als klasse 1, behalve dat het ook een modus voor alleen gas biedt. Ze zijn alleen toegestaan ​​op straat en offroad-ritten.
  • E-bikes van klasse 3 hebben geen gasmodus, maar bieden trapondersteuning tot 28 mph. Ze zijn meestal alleen toegestaan ​​in de straten van de stad.

Als u weet welke klasse fiets u bezit, weet u welke wegen en paden u kunt nemen.

ii). Zorg ervoor dat je weet hoe snel je fiets kan gaan.

Misschien wilt u veilig in uw buurt oefenen om te leren hoe snel uw fiets is voordat u de weg opgaat om te wennen aan de snelheid en het remmen. E-bikes zijn zwaarder dan gewone fietsendus het is even wennen om goed te remmen.

iii). Oefen het remmen met verschillende snelheden.

De toegenomen massa van elektrische fietsen moet in de berekeningen van remafstanden worden meegenomen om rekening te houden met het feit dat conventionele fietsen geen elektromotoren hebben.

De extra boost die de motor levert, heeft echter geen noemenswaardige invloed op het remvermogen van het voertuig. De motor stopt onmiddellijk met het geven van hulp zodra u stopt met trappen, omdat hij is ontworpen om dit automatisch te doen.

Het is echter een goed idee om het breken met verschillende snelheden te oefenen om meer vertrouwd te raken met het proces.

Te volgen veiligheidspraktijken bij het rijden op een e-bike

Te volgen veiligheidspraktijken bij het rijden op een e-bike

Rijders die geïnteresseerd zijn om over te stappen op elektrische fietsen, moeten eerst vertrouwd raken met het rijden op dit unieke type fiets om hun eigen veiligheid te waarborgen.

E-bikes hebben de neiging om aanzienlijk meer te wegen dan typische woon-werkfietsen, hebben hogere maximumsnelheden en maken bochten en obstakels die normaal gesproken veel gevaarlijker zijn.

Hier zijn een paar handige veiligheidstips om in gedachten te houden tijdens het rijden op een elektrische fiets.

1. Draag een helm

Als u op een e-bike rijdt, is het absoluut noodzakelijk dat u altijd, altijd, draag altijd een helm. Dit is een van de belangrijkste veiligheidsadviezen voor elektrische fietsen.

Tijdens het rijden op een e-bike kun je normaal gesproken met een gewone fietshelm op je hoofd rijden. Als uw elektrische fiets een topsnelheid heeft van meer dan 20 mijl per uur (klasse 3), moet u waarschijnlijk een helm dragen die voldoende hoofdbedekking biedt en voldoet aan de DOT-voorschriften. Het dragen van een helm is de meest kritische veiligheidsmaatregel die u kunt nemen.

2. Blijf op de wegen

Als je geen andere keuze hebt dan op de stoep te rijden, moet je vermijden om op hoge stoepranden te rijden, ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om te remmen en te controleren of er geen auto’s of bussen uit de tegenovergestelde richting komen.

Pas op voor auto’s die voor u kunnen draaien, het handhaven van situationeel bewustzijn is essentieel om het risico op ongevallen en ernstig letsel te verminderen. Als u weet waar u tegenaan rijdt en kunt anticiperen op de gevaren, kunt u de gevaren vermijden die vooral in drukke stedelijke gebieden voorkomen.

Als uw fiets is uitgerust met achteruitkijkspiegels, stel deze dan af totdat u vrijwel ongehinderd zicht heeft op de linkerkant van de weg achter u (op basis van de bestuurderszijde in de Verenigde Staten).

3. Vroeg remmen

Wanneer je veel sneller reist en veel meer kracht achter je hebt, is het nog belangrijker om op tijd te remmen. U moet ruim voor stopborden en wegovergangen tot stilstand komen – veel eerder dan u zou doen als u op een fiets zou rijden die langzamer bewoog.

Het is belangrijk om te weten wat uw remmen zijn en hoeveel kracht ze hebben in vergelijking met een eenvoudigere, zodat u nauwkeuriger kunt beoordelen wanneer het veilig is om te vertragen.

4. Zorg er regelmatig voor dat de banden worden gemeten!

Zorg ervoor dat uw banden voldoende zijn opgepompt en dat er geen gaatjes in zitten voordat u op reis gaat met uw elektrische fiets. Als u snel moet reageren om aanrijdingen te voorkomen, biedt het hebben van goed opgepompte banden u meer controle over uw voertuig op de weg.

Als de banden van uw elektrische fiets in slechte staat zijn, is dat geen goed teken voor u om door te rijden. Het handhaven van de juiste luchtdruk in de banden van uw elektronische fiets zorgt ervoor dat de onderdelen van de fiets naadloos samenwerken.

Banden die gescheurd zijn of een kaal oppervlak hebben, zullen eerder wrijving veroorzaken. In het geval van een aanrijding kunt u met goed opgepompte banden van uw elektrische fiets meer controle over het voertuig behouden.

Het maakt niet uit hoe lang je je e-bike al hebt; je hebt nog steeds de verantwoordelijkheid om het goed te onderhouden en de banden te vervangen wanneer ze versleten raken.

5. Let op uw achteruitkijkspiegel

Plaats achteruitkijkspiegels op uw stuur en gebruik ze zodat u kunt zien wat er achter u gebeurt voordat u verder in het verkeer gaat. Omdat de meeste kleine auto’s nu stiller zijn en omdat elektrische auto’s, die steeds populairder worden, bijna stil zijn, kunnen ze je gemakkelijk besluipen.

De achteruitkijkspiegel is aan het uiteinde van het stuur van de cruiser gemonteerd, waardoor het veel eenvoudiger is om het verkeer achter je in de gaten te houden.

6. Fiets niet bij slecht weer

Fietsen in de regen kan moeilijker zijn dan normaal vanwege de gladde wegen, de bijtende wind en het verminderde zicht. Het is veel eenvoudiger om de controle over uw elektrische fiets te verliezen en een ongeluk te krijgen als u op natte wegen rijdt of als u tegen de wind in fietst.

Als u tijdens een storm rijdt, moet u er alles aan doen om dekking te zoeken en iemand te vragen u naar huis te brengen.

7. Reflecterende kleding

Trek kleding en accessoires aan die licht reflecteren en je beter zichtbaar maken. Het is net zo belangrijk om gezien te worden wanneer u een ritje wilt maken.

Als je absoluut ‘s avonds de deur uit moet, zorg dan dat je kleding en accessoires draagt ​​die licht reflecteren en goed opvallen. Als het gaat om het verhogen van de zichtbaarheid, is oranje een uitstekende keuze. Fiets niet terwijl u donkere kleding of zwarte fietskleding draagt.

8. Onderhoud je fiets.

Zoek een e-bike winkel waar je vertrouwen in hebt en kijk of de fietsenwinkel ervaring heeft met het soort elektrische fiets dat jij hebt.

Als u veel fietst, moet u deze minimaal twee keer per jaar in de winkel laten nakijken en afstellen. Als u de kans heeft, moet u altijd proberen de batterij op te laden.

Controleer of de aanbevolen bandenspanning, die aan de binnenkant van de band moet worden afgedrukt, is bereikt en of de banden goed zijn opgepompt. Daarnaast raden wij u ten zeerste aan om regelmatig fysieke inspecties van uw remmen uit te voeren en uw ketting goed te onderhouden door deze regelmatig te reinigen, smeren en controleren.

Omdat de batterij essentieel is voor de werking van de fiets als geheel, is het regelmatig uitvoeren van capaciteitstests de beste manier om te bepalen hoeveel “levensduur” hij nog heeft. Het onderhouden van een gezonde fiets zorgt ervoor dat u klaar bent om te rijden wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Veiligheidstips voor elektrische fietsen voor beginners

Veiligheidstips voor elektrische fietsen voor beginners

Hier zijn de beste veiligheidstips die u moet volgen bij het gebruik van uw elektrische fiets:

  • Laat de banden regelmatig opmeten.
  • Let op je achteruitkijkspiegel.
  • Fiets niet bij slecht weer.

Het beste deel van uw e-bike-ervaring is dat u veilig blijft tijdens het rijden. Maak uzelf vertrouwd met de fietsvoorschriften van de regio waarin u verblijft en zorg ervoor dat u redelijk gewend bent aan uw fiets voordat u begint met het testen van uw fietslimieten.